Dnes je Pátek 22 září 2017, svátek má Darina

Je libo bio?

Jindrová Eliška - 17 let, 20.11.2008, rubrika: Reportáže
A máme tu listopad. Období známé nevlídným počasím, dešti, špatnou náladou, podzimními depresemi, ale i zabijačkami, přípravou na Vánoce a nadcházející zimu, a tedy i zásobením se dobrým jídlem a pitím. I když pod pojmem dobré jídlo a pití si asi každý z nás představí něco jiného.

Snažím se nepatřit ke skupině lidí, kteří v těchto dnech podvědomě jedí co nejtučnější jídla, aby zimu bez úhony přečkali, a poté se hrozí při zjištění, že nabrali nějaké to kilo navíc. Myslím, že nejlepší je dát si místo pečeného selete i na podzim raději nějaký zdravější pokrm, nejlépe v biokvalitě. A jelikož mě tematika ekologického zemědělství a biovýrobků docela zajímá, vydávám se na jednu ekofarmu v malé vesničce Nenačovice nedaleko Prahy.
Po přibližně půlhodinovém bloudění se dostávám na zablácenou polní cestu vedoucí k poměrně rozlehlému poli. Již z dálky se na mě usmívá docela netradičně vyhlížející chlapík s dlouhým plnovousem a zablácenými holinkami. „Taky by se mi hodily,“ říkám si v duchu při pohledu na své polobotky obalené lepivým bahnem. Provází mě mezi řádky zeleniny a jiných zemědělských plodin a zaníceně o každém z nich vypráví.
„Tak tady máme například dýně hokaidó,“ ukazuje na oranžovožluté plody opodál. „Ty jsou teď dost oblíbený, lidi si je rádi kupujou.“ Popojdeme dál a prohlížíme si záhony s mrkví a ředkvičkami. Jsou pečlivě srovnané, jedna vedle druhé. Zaujmou mě ale spíše větší rostliny hned vedle a vzápětí se dozvím, že se právě dívám na různé odrůdy zelí, kapusty a salátů, červených, zelených, obyčejných, kadeřavých, velkých i malých… Pomalu se mi sbíhají sliny při představě čerstvého zeleninového salátu. Aktivní pan zemědělec mě ale rychle vytrhne ze sladkého snění a zaníceně mě upozorňuje na urostlé čekankové listy, které jsou „…sice trochu hořký, ale velmi zdravý, protože obsahujou plno důležitých vitamínů a minerálů.“ Poté mi ještě ukáže všelijakou další zeleninu, kterou pěstuje a dodává do sítě prodejen zaměřených na biopotraviny po celé republice, od květáků přes fazolky až po brambory. Škoda, že takhle na podzim je toho k vidění mnohem méně než na jaře či v létě.
Protože mluvíme o ekozemědělství, je nutné připomenout, že ve vypěstované zelenině nenajdeme žádné chemikálie či pesticidy. Proti případným škůdcům se zemědělci chrání prostě. Nepotřebují žádné postřiky, ale jednoduše zakryjí úrodu tenkou látkou, přes kterou se brouci nemohou dostat, a plodinám vůbec neuškodí ani neodeberou světlo. Strávníkům tedy zaručí kvalitní, přírodní a chutnou potravinu, kterou si pak mohou zpracovat podle vlastní chuti a fantazie.
„Bohužel už vás musím opustit,“ loučí se s námi milý pan průvodce, „práce tu máme vždycky až nad hlavu.“ Poděkuji mu a naposled přejedu pohledem úhledné lány lákavě vypadající zeleniny a v duchu se těším, až se do ní budu moci zakousnout, jakmile ji uvidím na pultech v obchodě se zdravou výživou.


Počet hlasů: 9231, aktuální průměr: 2.6725
Ohodnoť tento článek (známkování jako ve škole) : 1. 2. 3. 4. 5.

Ostatní články autora :

Toto je jediný článek autora.
Počet názorů: 0 Přidat názor Zobrazit vybrané